Historien bag

"For os handler økologi om at tage ansvar for naturen"

Historien bag Busk Økologi

FRA 1989 TIL NU

Kimen til Busk Økologi blev i virkeligheden lagt tilbage i 1989, da Brønderslev Agrofond søsatte flere ambitiøse projekter, der skulle skabe nye arbejdspladser i kommunen. Et af projekterne var produktion og forarbejdning af hyben.

Blandt dem, der så mulighederne i de røde frugter var mine forældre Nora og Børge Christensen. På deres ejendom udenfor Brønderslev, tilplantede de mellem jul og nytår i 1989, et areal med 5000 planter af hybensorten Rosa Rugosa. I starten af 1990 blev der tilplantet flere arealer hos tre andre landmænd. De fire landmænd dannede en hybengruppe og det blev starten på firmaet Bondegårdshyben.

 

Mens planterne voksede sig store, skulle der udvikles maskiner til høst og rensning af frugterne. Dybvad Produktudviklingscenter fik opgaven med at udvikle en specialmaskine, der kunne plukke de dejlige hyben. Da hybenbuskene havde vokset sig større, viste det sig at den ikke fungerede optimalt, så min far der i forvejen drev et smede-og maskinværksted i Brønderslev, var med til at videreudvikle på den maskine, som skulle høste frugterne.

Så var der rensning af hyben. Min far gik i tænkeboks (og i stalden). Der blev lavet en lille prototype, den blev afprøvet, og da den viste sig at kunne fungere, blev den lavet i stort format.

 

Små 8 år efter at planterne var sat, blev den første marmeladeproduktion af hybenfrugterne lavet. En lækker hybenmarmelade og syltede hyben så dagens lys i 1998. Opstarten var i lejede lokaler på det gamle mejeri i den vendsysselske by Tolstrup. Med udgangen af 2003 opløste gruppen samarbejdet og efterfølgende flyttede Bondegårdshyben til den nuværende adresse i Sterup.

Produktion af hyben er bibeholdt her på ejendommen, og frugten blev i en årrække blev solgt til Bondegårdshyben.

 

Læs mere om Birgitte og familien her.

Busk Økologi

Saltumvej 174 | 9700 Brønderslev | Tlf. 6169 0267 | www.buskokologi.com | mail: info@buskokologi.com | CVR. 19583279 | Øko. aut. nr. 1084494

Busk Økologi 2019