Hyben egenskaber

"For os handler økologi om at tage ansvar for naturen"

xxx

 

Hyben fra Busk Økologi

RIG PÅ VITAMINER

 

 

Hyben blev indført som en haveplante fra Asien. Udbredelsen begyndte for alvor, da den hårdføre plante blev brugt som læ- og hegnsplante i de voksende sommerhusområder i 1950’erne.

Den hyben-sort, vi dyrker hos Busk Økologi, hedder Rosa Rugosa og er meget frugtholdig. Hyben er rig på vitaminer, især A- og C-vitaminer.

Hybenfrugterne høstes i september, og vi benytter stadig den specialmaskine, som min far videreudviklede tilbage i 1990'erne.

Hyben er en delikat frugt, og det er vigtigt, at vi ikke høster, før duggen er forsvundet op ad dagen. Efter høsten bliver frugterne nænsomt håndsorteret og fyldt i sække af ca. 15 kg for at undgå skader på frugten. De indfryses umiddelbart efter sorteringen i vores frysecontainer for senere at blive renset.

Rensningen foregår maskinelt i frysecontainer ved -15°C. Det skal foregå på frost, så frugten ikke bliver blød og derved ødelægges. Rensesystemet rasper stilkene af i en tromle og derefter findeles frugterne. De kommer videre til en anden tromle som har børster indeni og derved fjernes kernerne. Til sidst kommer de findelte hyben ud på et rystebord, som fjerner de sidste kerner. Herefter kommes de rensede hyben i sække og lægges ind på vores fryselager indtil de skal bruges i produktionen.

Høsten varer typisk to uger og er en periode, hvor hele familien tager del i arbejdet.

Efter høsten beskæres hybenbuskene, således at de kan vokse sig store og stærke inden den ny sæson.

Om det drejer sig om frugt, bær eller grøntsager er proceduren den samme for de klargjorte produkter. De pakkes i fødevaregodkendte poser og indfryses på vores fryselager, inden de indgår i den løbende produktion hen over året.

Vi råder over store, professionelle industrigryder, og vi står selv for produktionen, lige som vi hælder de forarbejdede produkter på glas eller flasker og sætter etiketter på.

Busk Økologi

Saltumvej 174 | 9700 Brønderslev | Tlf. 6169 0267 | www.buskokologi.com | mail: info@buskokologi.com | CVR. 19583279 | Øko. aut. nr. 1084494

Busk Økologi 2019